Inte för att få glänsa

INTE FÖR ATT FÅ GLÄNSA
en praktisk vägledning till buddhistisk etik
Subhadramati

ISBN 978-91-89208-54-4
ISBN 978-91-89208-55-1 (e-bok)

Översättning : Vimaladhi (Kristina Almegård)
Omslagsfoto : Påfågel, Iberostar Paraiso del Mar, Mexiko, av Tim Mossholder, Unsplash.com
Design och layout : Viryabodhi

Vill du vara med och SPONSRA BOKENklicka här. Bodhi-förlaget är beroende av bidrag och sponsring för att kunna ge ut sina böcker.

OM BOKEN: Buddhistisk etik handlar inte om att anpassa sig till ett antal regler, eller att ”få glänsa”, vara god eller duktig för att få belöning eller passa in. Kärnan i ett etiskt liv är i stället att inse att andra människor är ganska lika dig själv. Det inser du genom att aktivt odla kärlek och välvilja, klarhet och förnöjsamhet. Den här boken är en vägledning till att komma i större harmoni med dina medmänniskor, med alla levande varelser och med tillvaron vi alla är en del av och skapar tillsammans.

Det finns många böcker om buddhistisk meditation och filosofi men få om utövandet av buddhistisk etik i vardagslivet. I boken förklarar Subhadramati såväl principerna för buddhistisk etik som de praktiska metoderna som gör att du kan förverkliga dem.

”En lättillgänglig bok som får läsaren att förstå den buddhistiska etiken genom reflektion och meditation; en ’praktisk vägledning’ som vänder sig mot begrepp som ont och gott för att i stället utveckla en medvetenhet om vilka intentioner som ligger bakom våra ord och handlingar.” – Joyce Miller, REtoday

SUBHADRAMATI har praktiserat buddhism i mer än 35 år och blev medlem av Buddhistorden Triratna 1995. Sedan dess har hon undervisat i buddhism och meditation på heltid på flera Triratna-center, främst på London Buddhist Centre.

(för fler omdömen, se nedan.)

Denna översättning av:
Not About Being Good : A Practical Guide to Buddhist Ethics
är utgiven enligt avtal med Windhorse Publications, Cambridge, UK.
Tryckt av Publit AB

Inte för att få glänsa är skicklig bok om hur man kan leva etiskt, fylld med personliga erfarenheter som man lätt kan känna igen sig i, liksom visa historier som ger oss värdefulla saker att tänka på (tankeställare). Författaren har en levande och lättläst stil. Hon delar fritt och avväpnande med vad hon själv kämpar med och boken tar läsaren på en utvecklande resa från skepticism till självförtroende, från förvirring till en mer robust praktik.

David Brazier, psykoterapeut och författare, bland annat till boken Buddha och buddhismen i ett psykologiskt perspektiv.

I den här boken blåser Subhadramati liv i buddhistisk etik, för äkta människor i en äkta värld. Hon öser ur sin erfarenhet från undervisning och egen praktik, och för in sina unika förmågor i ämnet. Subhadramati har ett underbart perspektiv på livet: hon är i kontakt med flod som flyter under ytan på tillvaron, medveten om undret att vara vid liv. Pragmatikern är ändå bekväm bredvid poeten och detta gör henne till en realistisk och sympatisk guide till det 2000-talet. I boken finns övningar som hjälper dig att bygga upp ditt självförtroende i att praktisera buddhistisk etik och ger dig en idiotsäker karta till detta. Du kommer att finna många skatter längsmed vägen.

Vidyamala Burch, erkänd för sitt hängivna arbete med att föra ut mindfulness till dem som lever med smärta och svårigheter i livet och författare till flera böcker, varav Mindfulness, en väg att hantera smärta finns på svenska.

Den här boken visar på ett utmärkt vis hur etik och meditation är centrala i en buddhistisk praktik. Författaren visar hur de fungerar tillsammans och omvandlar våra vanliga mänskliga liv till att bli buddhor.

Damien Keown, professor i buddhistisk etik vid Goldsmiths universitet i London och författare till flera böcker om buddhistisk etik.

Hon skriver passionerat, har humor och en utsökt skicklighet, underbart befriad från moralismer. Subhadramatis mål är att hjälpa oss leva ett rikare och mer fullödigt liv.

Maitreyabandhu, en kollega till Subhadramati och mycket erfaren lärare vid London Buddhist Centre, som skrivit Life with full attention, och håller i Poetry East.

Vilken bok! En bok om etik kunde lätt ha blivit torr och värdig eller båda, men Subhadramati gör det lätt att närma sig ämnet. Hon är lätt att läsa, humoristisk och övertygande. Hur skulle den som läser denna bok kunna tvivla på att det är så här man ska leva.

Jinamitra, grundaren av Naxos Audio.