De fem buddhorna

Mandalan med de 5 buddhorna är en viktig mahayana symbol. Den är en sammansatt symbol som växte fram under en längre tid i senindisk buddhism, och blev sedan en viktig undervisning i tibetansk buddhism och ett sorts mönster för fortsatta utvecklingar. Inspirationen kommer – som så mycket annat – från den historiska buddhan, Gautama Buddha (eller Shakyamuni, som han också kallas). Inom Triratna fortsätter mandalan med de fem buddhorna att utvecklas, kanske framför allt där den kvinnliga aspekten av symbolen får en mer konkret form. Mandalan finns ofta med på retreater och i vårt utövande, direkt eller indirekt, med en allt större rikedom av texter, pujor och meditationer. Här finner du en del av dessa texter i svensk översättning (jag lägger upp dem allteftersom).

Om du vill läsa en bra och kort introduktion till mandalan rekommenderar jag Sangharakshitas text: De fem buddhornas symbolspråk och de fem visdomarna (Bodhi-förlaget, 2011, A4-format pdf). Du kan ladda ner den gratis, men får gärna lämna en donation, se swish nedan.

Annars är Vessantaras De fem buddhornas mandala en fin introduktion. Denna bok är hämtad från: A guide to the Buddhas, Vessantara (Windhorse Publications, 2008) en underbar bok.

Om du är intresserad av att läsa mer finns det en serie med Åkallan av de fem buddhorna.

Om du uppskattar Bodhi-förlaget får du gärna stödja oss.
Swisha och skriv ”donation”, eller gå till kontakt för andra alternativ.

Den här hemsidan använder cookies, som underlättar ditt användande. Genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.