Buddhas ord om kärleksfull vänlighet

BUDDHAS ORD om kärleksfull vänlighet
– en kommentar till Karaniya metta sutta
Sangharakshita

ISBN 978-91-89208-41-4 (*)
ISBN 978-91-89208-20-9 (e-bok)
Utgivning: september 2016

Originalets titel: Living with Kindness, The Buddha’s Teaching on metta
Översättning: Lotta Ström
Redigering: Vimaladhi och Viryabodhi
Omslag & layout: Viryabodhi & Alexandre Westerlund
Omslagsbild: My Heart is an Ocean, Jessica Enneby Eldenstjärna

Tryckt hos Publit.se
* Boken publicerades först med ISBN 978-91-89208-19-3, men vi var tvungna att göra en ny upplaga p.g.a. ett mindre fel med ean-koden.

Boken kan beställas genom Bokus eller AdLibris, eller genomvår widgetshop hos Publit. Den finns också nu som e-bok på en mängd olika plattformar, som ePub. Om du vill ha den i Kindle-format (mobi), kontakta då förlaget, så kan vi skicka en sådan till dig (60 kr). Läs recensioner av boken.

Ett varmt TACK till alla som var med och sponsrade och förhandsbeställde den.

Det här är en levande kommentar till den klassiska källtexten för kärleksfull vänlighet eller metta: Karaniya metta sutta. Denna sutta sätter in metta eller kärleksfull vänlighet i sitt större sammanhang – som en del av träningen på vägen mot upplysning. Den tar upp vägens tre huvudsakliga områden: ett etiskt förhållningssätt, meditationsträning och det slutliga målet, insikt i tillvarons natur eller visdom.

Sangharakshita beskriver i boken vad metta är – en aktiv kärleksfull vänlighet – och att den också är en eldig välvilja, en extatisk energi och en förnuftig känsla. Han beskriver vilka mänskliga egenskaper – eller etiska förhållningssätt – vi behöver för att lyckas med metta, egenskaper som att vara kapabel, rak, flexibel, förnöjsam, lätt att försörja, diskret etc. Han går också in på de vise och var vi finner dem och vikten av andliga vänner, som fungerar som våra moraliska prövostenar.

Sedan går Sangharakshita in på den kniviga frågan varför vi tycker illa om och t.om. hatar andra människor, och att det finns en ”fiende inom oss”. Efter detta beskriver han meditationen metta bhavana, odlandet av metta i fem stadier. Mettas relation till medkänsla, glädje och jämnmod tas också upp. Slutligen avslöjar Sangharakshita att metta kan leda oss hela vägen till insikt i tillvarons natur, där vi kan gå bortom all själv-upptagenhet och därmed kan bli vän till hela världen. Inte nog med det, han slår också fast att vår naturliga arvedel är glädje.

Det här är blott en kort sammanfattning av boken innehåll. Du kommer säkert upptäcka att metta och kärleksfull vänlighet är mycket mer än en känsla och att budskapet i suttan är långt mer utmanande – och befriande – än vad många kärleksbudskap tycks antyda. Det är så lätt att säga att allt vi behöver är kärlek, men hur vi ska komma dit är sällan tydligt beskrivet.

I kölvattnet av mindfulness har det kommit en ny våg av buddhistisk undervisning som kallas self-compassion, som inspirerats av Buddhas undervisning om metta eller kärleksfull vänlighet. Det här är en mycket bra bok för fördjupning.

Den här hemsidan använder cookies, som underlättar ditt användande. Genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.