JATAKA

(omslagsbild av Veronica Leo.)

JATAKA
21 berättelser från Buddhas tidigare liv

Översatta, tolkade & illustrerade av Veronica Leo
Förord och reflektioner av Viryabodhi

ISBN 978-91-89208-58-2
ISBN 978-91-89208-59-9 (e-bok)
ISBN 978-91-89208-60-5 (ljudbok)
Omfång: 200 sidor
Boken utkom 26 november 2021
Omslagsbild och illustrationer: Veronica Leo
Design & layout: Alexandre Westerlund
Inläsning ljudbok: Anna Vilén

Mediafil (Sverige)
Mediafil (Finland)


Jataka-berättelserna i denna bok är hämtade ur den engelska översättningen: The Jataka, or Stories of the Buddha’s former births, redigerad av Edward B. Cowell, i sex volymer, utgivna 1895–1907. Viryabodhi har översatt och bearbetat inledningarna samt avsluten (”nutid”); Veronica Leo har översatt och återberättat jataka-berättelserna (”dåtid”).

Boken kan beställas direkt genom förlaget eller på Bokus, AdLibris, eller via din bokhandlare.
E-boken kan köpas via vår widgetshop, Böcker (Apple), och andra plattformar. (Numera kan Kindle öppna ePub filer.)
Ljudboken ska kunna lyssnas på via en del strömningstjänster: mer info på länken.

TEXT på baksida och flikar
Historierna i denna bok handlar om Buddhas ”tidigare liv”, då han som bodhisatta tränade i viktiga egenskaper, såsom mod, tålamod, visdom, ihärdig disciplin, och inte minst medkänsla och generositet. Jatakorna visar hur handlingar har konsekvenser; hur illa det går när girigheten får härja fritt, när ilskan tar över och när själviskheten förblindar. Men också vilken effekt det har när någon är god, generös och modig.

Är människan god eller ond till sin natur? I mångt och mycket är vi nog vad vi gör oss till. Vilken människa vill vi vara? Vilken människa håller vi på att bli? Valet är vårt.

Veronica Leo har översatt och återberättat jataka-berättelserna på ett levande och inkännande vis. 
Viryabodhi har skrivit ett förord om deras bakgrund och erbjuder tips på reflektion efter varje historia.

Läs om den modiga apan som blev en bro för att rädda sin apflock

PROVLYSSNA på Mörksens gärningar, Kukkura-jataka 22, om den modiga lilla hunden:

SPONSRA BOKEN
Om du sponsrar för minst 450kr får du den tryckta boken (med dansk bindning), ljudboken och e-boken! Genom att sponsra hjälper du oss att ge ut sådana här böcker på svenska. Vårt mål är att få in 20 000 kr, vilket skulle täcka ca. hälften av kostnaderna. Den 19 december hade vi fått in 21 540 kr, men du får gärna sponsra mer.

Lyssna på Den modiga lilla hunden

UTLÅTANDEN OM BOKEN

”JATAKA – 21 berättelser från Buddhas tidigare liv är en bok med många infallsvinklar. Den inleds med ett intressant förord, som utreder jatakornas plats i en historisk och buddhistisk kontext. Sedan kommer ett pärlband av sagor och fabler från Indiens färgrika, myllrande städer och djungler där den blivande Buddha återföds, både som människa och djur, skildrat med ett målande poetiskt språk. Berättelserna har även ett etiskt och moraliskt budskap, som ytterligare betonas i korta betraktelser efter varje jataka. En mycket trevlig och givande läsning för alla intresserade av spännande sagor i exotisk miljö, med buddhistisk underton.”

— Marie Ericsson, erfaren meditationslärare i Vipassanagruppen

”Under läsningen av ”JATAKA – 21 berättelser från Buddhas tidigare liv” kom jag att tänka på något som min zenbuddhistiska lärare Philip Kapleau sa: ”Sagor och myter kan förmedla en större sanning än historiska fakta.” De här berättelserna uttrycker den djupaste meningen med människans existens på olika fantasifulla sätt som träffar rakt i hjärtat. Dessutom lägger Viryabodhis kommentarer till en ytterligare dimension till läsningen genom att inspirera oss att reflektera över personligt ansvar, medkänsla och medglädje. En mycket fin bok att ta med sig genom livet och dela med andra.”

— Roshi Kanja Odland, ledare i Zenbuddhistiska samfundet.

”Veronica Leo har tolkat sagorna på sitt eget sätt och försett dem med praktfulla och precist utförda illustrationer där hon har haft nytta av sin kännedom om indisk kultur. Jag anser att boken är en kulturgärning.”

–– Maria Laukka i Helsingin Sanomat (Sagt om HAREN I MÅNEN, Natur & Kultur, 1997.)

INNEHÅLL:
Förord
1 Haren i månen
2 Apan som bro
3 Den ädelmodiga hjorten
4 Mörksens gärningar
5 Trofasthet intill döden
6 Sann vänskap
7 I nöden prövas vännen
8 Elfenbenstjuven
9 Girighetens pris
10 Fjädrar av guld
11 Den tålmodiga buffeln
12 De märkliga äggen
13 Den underbara elefanten
14 Den vaksamma geten
15 Den talträngda sköldpaddan
16 Den falska asketen
17 Vargen som inte ville bli blöt
18 Den illa gör den illa far
19 Kvinnan i skrinet
20 Bodhiträdet
21 Daggdroppar
Efterord
Noter
Ordförklaringar
Rekommenderad litteratur & tips


Om författarna:

Veronica Leo — är en bilderbokskonstnär och författare som återberättat och illustrerat både jatakor och tibetanska folksagor. Bilderböckerna De tre silverslantarna och När vargen föll i gropen (Natur & Kultur, 1994 och 1998); samt samlingen Folksagor från Tibet (Svensk-Tibetanska Skol- och Kulturföreningen, 2014) är baserade på tibetanska folksagor.
Texterna i bilderboken Den vilda flykten och samlingen Haren i månen (Natur & Kultur, 1996 och 1997) är återberättade jatakor. Nio berättelser som ingår i denna utgåva är hämtade ur samlingen Haren i Månen.

Viryabodhi — (Anders Sjöberg) driver Bodhi-förlaget, översätter buddhistiska texter och undervisar i meditation och buddhism inom ramen för Buddhistiska gemenskapen Triratna. Han har översatt böcker av bl.a. Paramananda (Buddhistisk meditation, Bodhi-förlaget 2002) och Pema Chödrön (Bryt vanans makt, Dana Förlag 2016 och Konsten att meditera, Livsenergi, 2019), samt flera av Sangharakshita.

Den här hemsidan använder cookies, som underlättar ditt användande. Genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.