Den outgrundliga befrielsen

DEN OUTGRUNDLIGA BEFRIELSEN
Teman ur Vimalakirti-nirdesha
SANGHARAKSHITA

ISBN 978-91-89208-15-5
ISBN 978-91-89208-17-9 (e-bok)
(Oktober 2018)

Originalets titel: The Inconceivable Emancipation: Themes from the Vimalakirti-Nirdesha, Windhorse Publications, 1995. (Nu utgiven som del av volym 16 i Complete Works: Mahayana myths and stories, Windhorse Publications, 2017.)

OMSLAGSBILDEN och teckningar: Marcus Lagerqvist.
ÖVERSÄTTNING: Lisbeth Hvarfner & Viryabodhi
REDIGERING: Viryabodhi, Vimaladhi, Kersti Deremo
DESIGN & LAYOUT: Alexandre Westerlund
OMSLAG: Marcus Lagerqvist, Alexandre & Viryabodhi
(Bilden på omslaget är på Manjushri och Vimalakirti, inspirerad av väggmålningar i Mogaogrottorna, Dunhuang, Kina.)

VARMT TACK till alla som vad med och sponsrade boken! ❤ Sammanlagt fick vi in 9 357 kr.

Boken finns att köpa genom vår widgetshop, genom Bokus, Adlibris, iBooks, m.fl. både som tryckt bok och e-bok (i ePub-format). Om du vill ha boken i mobi-format för läsning på Kindle, kontakta då Bodhi-förlaget så kan vi skicka den till dig (65 kr).

OM BOKEN

Vimalakirti-nirdesha (Vimalakirtis undervisning) är troligtvis en av de tidigaste mahayanasutrorna. Även om den haft ett stort inflytande på buddhismen i Fjärran Östern är den fortfarande relativt okänd i väst. Vem är då Vimalakirti? Jo, han är en stor bodhisattva, t.o.m. en buddha, som lever som en vanlig lekman; med en djup förståelse och en osedvanlig förmåga att kommunicera med alla sorters människor. Vimalakirti måste vara en av de mest dynamiska och spännande karaktärerna i buddhismens rika litteratur, och Vimalakirti-nirdesha en av dess mest fascinerande texter.

Vimalakirti-nirdesha innehåller tydliga utläggningar om djupa filosofiska teman; frikostiga beskrivningar av magiska händelser; poesi; självbiografi och minnen; en stor portion humor och en hel del drama. Till exempel hur en gudinna byter kön med Sariputra så att han blir kvinna och hon själv man (!) och hur Manjushri (visdomens bodhisattva) besöker Vimalakirti och hur de lekfullt dansar runt och duellerar i visdomens djupaste domäner. Sangharakshita lockar med sig läsaren in i textens fascinerande och inspirerande värld, till att berikas och beröras och att (mjukt) låta sig omvandlas.

Det här är andra delen i en trilogi där Sangharakshita introducerar och vägleder oss i tre mahayanasutror, de andra två är: ATT OMVANDLA SIG SJÄLV – ATT OMVANDLA VÄRLDENTeman ur Det gyllene ljusets sutra och DRAMAT OM DEN KOSMISKA UPPLYSNINGEN – liknelser, myter och symboler i Den vita lotussutran.

INNEHÅLL

Om författaren
Förord 2016
Förord 1995

1 Magin i en mahayanasutra
2 Att bygga buddhalandet
3 Att vara ”allt för alla människor”
4 En transcendental kritik av religion
5 Historia kontra myt i mänsklighetens sökande efter mening
6 Icke-dualismens väg
7 Den mänskliga kommunikationens gåta
8 Fyra stora grunder för tillit – kriterier för det andliga livet
Efterord
Fotnoter och hänvisningar
Bibliografi
Index

Den här hemsidan använder cookies, som underlättar ditt användande. Genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.